Nazovite nas

+ 385 1 6671 053

DPF regeneracija

Latest Posts
Latest Posts
View All
Kategorije
Products

NAŠE USLUGE

DPF filteri

DPF je obavezna komponenta na svakom vozilu još od 2009. godine, a neki proizvođači su ga ugrađivali i prije. DPF je namijenjen dizelskim motorima, kao što mu i samo ime kaže Diesel Particulate Filter ,a njegova funkcija u takvim motorima je zapravo vrlo bitna za ekologiju.

NAŠE USLUGE

Regeneracija

DPF je dio ispušnog sustava motora te služi smanjenju raznih štetnih plinova, a to radi na način da zarobi čestice čađe u sebi. S vremenom se ti filteri ispune čađom, a motor trpi jer je protok ispušnih plinova kroz ispušni sustav narušen. Motor ne može primiti dovoljno svježeg zraka jer ispušni plinovi ne stignu napustiti cilindar što znači da će motor gubiti snagu ili aktivirati safe-mode.

Kako bi se to izbjeglo, DPF se mora redovito čistiti, a proces čišćenja se kod DPF-a zove regeneracija. Ona može biti pasivna i odvija se kada motor zagrije na određenu temperaturu pa će čestice čađe početi same gorjeti, ali to nije jedina vrsta regeneracije. Postoji i ona aktivna koju pokreće glavno računalo motora, a glavni preduvjeti za takvu vrstu regeneracije su: zapunjenost filtera čestica od otprilike 40%, kontinuirana vožnja te povišena temperatura u ispušnom sustavu, koju ECU ostvaruje tako da poveća ubrizgavanje goriva u cilindre.

Ako se aktivna regeneracija prekine usporavanjem, uzastopnim stajanjem, gašenjem vozila ili bilo kakvim drugim promjenama u radu motora, na upravljačkoj ploči će zasvijetliti signalna lampica DPF-a te će aktivna regeneracija do daljnjeg biti spriječena. Kada se lampica pojavi, potrebno je preko dijagnostičkog sustava pomoću određenih parametara motora i ispušnog sustava odrediti može li se napraviti prisilna regeneracija DPF-a. Ako ECU dopušta prisilnu regeneraciju, naš tim pruzima kontrolu nad procesom te regeneracija može započeti.

U protivnom, ako niti jedan od navedenih postupaka ne zadovoljava, DPF se skida i čisti. Proces nije dugotrajan, a rok isporuke vozila ovisi o samom vozilu i ispušnom sustavu. Moramo napomenuti da se DPF čisti u redovnim intervalima pasivnom, aktivnom i prisilnom regeneracijom  te čišćenjem. I niti jedan od tih procesa nije trajno rješenje.